door André De Poorter
Op 7 augustus 1984 overleed in Waregem de kunstschilder Roger De Backer. Hij werd geboren in Machelen-aan-de-Leie op 30 april 1897, als de zoon van de dorpsdokter. Van Roger werd dan ook verwacht dat hij zijn vader later zou opvolgen. Hij begon wel de studie geneeskunde, maar brak deze voortijdig af want hij wilde kunstschilder worden.
De Backer debuteerde als impressionist onder de leiding van Modest Huys. Later evolueerde hij meer en meer naar een persoonlijke kleurenexpressie met een eigen stijl en techniek.
Roger De Backer schilderde naast bloemen en stillevens vooral het leven in en de poësie van de Leiestreek: kermissen, processies, de Leie en het vlas, het dorpsleven van zijn geboortedorp in het begin van deze eeuw. Daardoor heeft zijn werk niet alleen een artistieke maar ook een volks- en geschiedkundige waarde. Hij penseelde de vaklui in hun typisch milieu en in hun huiselijk kader: de smid, de schoenlapper, de thuiswever, de slachter, de vertinner, de scheepstrekker en de vlasroter. Ofwel vereeuwigde hij gebeurtenissen zoals de koordloopster en de mastklimmer tijdens Machelen Gulde, het circus, de wafelenbak, Driekoningen vieren en de bedevaart naar Olsene grot. Allemaal ideale onderwerpen voor liefhebbers van folklore, met uitbeeldingen die we nu niet meer kennen.
Na de tweede wereldoorlog verliet hij noodgedwongen zijn geboortedorp en vestigde hij zich in het bedrijvige Waregem. Hier had hij naast zijn woning en atelier een eigen galerij, de Zodiak.
Wie hij geweest is, kunnen we het best weergeven door een tekst overgenomen van zijn doodsprentje:
”Hij was een groot en edel mens, een openbaring voor wie hem nader mocht leren kennen en aan wie hij de rijkdom van zijn innerlijk leven vrijgaf. Als een spiegel van zijn ziel doorstraalde die kracht ook zijn levenswerk: de schilderkunst. Talrijke kunstliefhebbers blijven genieten van zijn meesterwerken”.
Op zaterdag 29 april 2017 werd Roger De Backer postuum gevierd in Machelen-aan-de-Leie. Een overzicht van deze huldiging vind je hier.
Op de website van POLS staat een korte biografie, klik hier.