Eerbetoon aan de Machelse kunstschilder Roger De Backer

120 jaar geleden werd de kunstschilder Roger De Backer geboren in Machelen-aan-de-Leie. Dit is een mooie gelegenheid om deze Machelse kunstenaar postuum in de bloemetjes te zetten!  De herdenkingsviering start in het Raveelmuseum op zaterdag 29 april en wordt gevolgd door een tentoonstelling in het “Huis de Leeuw”.

Wie was Roger De Backer?

Roger De Backer werd op 30 april 1897 geboren in Machelen-aan- de-Leie als de zoon van dokter Alfons De Backer en Zoë Masureel.
Al in de lagere school werd zijn uitzonderlijk tekentalent opgemerkt door de kantonnaal inspecteur van het lager onderwijs Achiel Cassiman. Hij formuleerde het als volgt: ” Roger kan tekenen als een wonder!”.
Als zoon van een dokter werd hij verondersteld in de voetsporen van zijn vader te treden en geneeskunde te studeren. Maar het uitbreken van de 1e wereldoorlog stak hier een stokje voor! Zo begon hij zich toe te leggen op de teken- en schilderkunst. Kunstschilder Modest Huys, een vriend van de familie, nam hem onder zijn hoede. Na de oorlog was de goesting om te studeren weg en koos hij definitief voor de schilderkunst.
Hij leefde en werkte in het ouderlijk huis. Tijdens het offensief van de 2e wereldoorlog in mei 1940 werd zijn huis ingericht als een Duits veldhospitaal. Hierdoor kwamen er geregeld Duitse militairen over de vloer, aan wie Roger wel eens een schilderij verkocht. Na de bevrijding werd hij verdacht van sympathie voor de bezetter. Roger werd opgepakt en het volk werkte zijn woede uit op zijn huis en schilderijen. Hierbij werden schilderijen kapot geslagen op het monumentale hekwerk. Harde bewijzen van zijn vermeende collaboratie zijn er nooit gevonden. Teleurgesteld verhuisde Roger naar Waregem.

Kenmerken van het werk van Roger De Backer

De eerste werken zijn sterk geïnspireerd door zijn leermeester Modest Huys. Algauw ontwikkelde hij een eigen, poëtische, sobere en realistische stijl. Hij schilderde de Leie en de toen belangrijke vlasnijverheid. Ook heel wat volkse thema’s zoals het circus, de kermis, driekoningen en de bedevaart Machelen Gulde kwamen aan bod. Na de verhuis naar Waregem werd zijn nieuwe heimat zijn inspiratiebron. Later zal Roger De Backer retroactief schilderen en op basis van zijn geheugen en foto’s het Machelen van voor de tweede wereldoorlog in beeld brengen.

Programma

Op zaterdag 29 april start de huldiging om 17.00 u aan het Raveelmuseum met een wandeling naar het kerkhof onder de begeleiding van de koninklijke fanfare ‘De Leiezonen’. Daarna worden bloemen neergelegd aan de grafsteen van de kunstschilder en zijn ouders. Vervolgens wandelen we verder over het plein aan Machelenput, door de Hoevestraat tot aan de Dorpsstraat. Bij het geboortehuis van Roger De Backer wordt even halt gehouden en een gedenkplaat onthuld. De wandeling gaat verder tot aan het huis ‘De Leeuw’ waar korte toespraken gehouden worden, afgewisseld met muzikale intermezzo’s door de fanfare ‘De Leiezonen’. Na een kort bezoek aan de tentoonstelling volgt de receptie in het Raveelmuseum.

Waarom deze viering?

De bedoeling is een postuum eerbetoon aan de kunstschilder Roger De Backer. Hij heeft in navolging van zijn leermeester Modest Huys, de eigenheid van de Leiestreek ten zuiden van Deinze en zijn geboortedorp Machelen op een lyrische manier picturaal voorgesteld. Een groot deel van zijn werk is geïnspireerd door de arbeid in de vlasnijverheid, de belangrijkste nijverheid in onze regio in de vorige eeuw.

Tentoonstelling, cataloog en postkaarten

In het het huis ‘De Leeuw’ gaat een tentoonstelling met werk van Roger De Backer door. Ze omvat schilderijen en schetsen uit zijn eerste periode (voor WO I, in Machelen) en uit zijn tweede periode (na WO II, in Waregem).
Naar aanleiding van deze postume hulde wordt een prachtige kleurencatalogus uitgegeven waarin nog veel meer werk van Roger De Backer is opgenomen. Naast de reproducties van zijn oeuvre is de cataloog doorspekt met historische foto’s. Het resultaat is een fraai, poëtisch beeld van de Leiestreek en van Machelen-aan-de-Leie in het bijzonder.
Er wordt ook een set van 16 (genummerde) unieke postkaarten aangeboden met daarop markante schilderijen van Roger De Backer.

waar? Huis De Leeuw, Machelendorp 7, 9870 Machelen-aan-de-Leie
wanneer?
-zaterdag 29 april van 18.00 u tot 18.30 u
-zondag 30 april van 14.00 u tot 18.30 u
-maandag 1 mei van 14.00 u tot 18.30 u
-zaterdag 6 mei van 14.00 u tot 18.30 u
-zondag 7 mei van 14.00 u tot 18.30 u

Wie is de stuwende kracht achter dit initiatief?

 

De werkgroep met schepen van cultuur Michaël Vandemeulebroecke, initiatiefnemer Luc Levrau, André De Poorter, coördinator André Goeminne, Guy Vandeputte, voorzitter Georges Peirs, Hilde Büschler en Geert Vanaelst.

In het jaarboek van 1984 verscheen een “In memoriam kunstschilder Roger De Backer”, geschreven door André De Poorter, klik hier.