Huldiging en tentoonstelling van Roger De Backer

Op zaterdag 29 april 2017 vond onder grote publieke belangstelling het eerbetoon aan kunstschilder Roger De Backer(1897-1984) plaats, met daarop aansluitend de opening van de bijhorende tentoonstelling.

Nadat de Koninklijke Fanfare De Leiezonen de stoet naar de begraafplaats aan de kerk had begeleid, werd aan het graf van de kunstenaar en zijn ouders een toespraak gehouden door de Zultse schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke. Daarop volgde een officiële bloemenhulde door de Zultse burgemeester Simon Lagrange en de Waregemse schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. Waregem was goed vertegenwoordigd op de plechtigheid want De Backer vestigde zich na de tweede wereldoorlog in Waregem, waar trouwens een straat naar hem is vernoemd. Daarna ging het terug in stoet onder aanvoering van de fanfare naar het geboortehuis van Roger De Backer in de Dorpstraat. Na een korte duiding door André Goeminne was het aan ere-burgemeester Peirs om een gedenkplaat te onthullen. Even later was het dan letterlijk verzamelen geblazen op het dorpsplein, waar ere-burgemeester Georges Peirs met assistentie van Simon Lagrange de tentoonstelling in huis De Leeuw plechtig opende. Op de tentoonstelling kon de catalogus “De schilder die de Leie kleurde- Roger De Backer”, opgesteld door André Goeminne en Luc Levrau, aangekocht worden. Terwijl De Leiezonen met een kioskconcert voor sfeer zorgden op het zonnige dorpsplein vond in het Roger Raveel museum een stijlvolle receptie plaats, waar de genodigden bij een goed glas nog wat konden napraten.
De werkgroep die instond voor de realisatie van dit project bestond uit: Hilde Büschler, André De Poorter, André Goeminne, Luc Levrau, Georges Peirs, Gert Vanaelst, Michaël Vandemeulebroecke en Guy Vandeputte.

Hieronder: een fotoreportage