fietsroute Roger De Backer

Op zaterdag 7 juli 2018 stonden 170 fietsers paraat in Machelen om de nieuwe fietsroute Roger De Backer in te rijden.

 

 

 

Eerst werd aan de fietsenstalling van ‘t Leiebolleke in Machelen de eerste artistieke fietslaadpaal van Vlaanderen onthuld door  burgemeester Simon Lagrange en ere-burgemeester Georges Peirs . Op de laadpaal is een schilderij van De Backer afgebeeld dat de voormalige herberg “De Graaf van Vlaanderen” voorstelt, die vroeger op de plaats lag waar zich nu het ijssalon-restaurant bevindt.

Twee gelijkaardige laadpalen staan respectievelijk aan chocolaterie “Het Verschrikkelijke Zoete Leven” in de Karperstraat in Machelen en aan de brasserie “De Mandel” in Grammene.

Initiatiefnemers Luc Levrau en André Goeminne hebben een prachtig parcours van 25 km uitgetekend dat de leefwereld van De Backer weerspiegelt. De kunstschilder verwierf onder andere bekendheid om zijn Leielandschappen en schilderijen waarop de vlasteelt in onze contreien aan bod komt.

De route die start aan het Georges-Jozef Imschootplein in Machelen loopt langs rustige landelijke wegen en passeert onder andere door Grammene, Gottem, Oeselgem en Olsene ,maar je kan ook op gelijk welke plaats de route de aanvangen.

De fietskaart met bijhorende uitleg kan je hier  in pfd-vorm (kaart-fietsroute-Roger-De-Backer.pdf) downloaden en is ook verkrijgbaar in de vorm van een handig boekje aan de balie van het Roger Raveelmuseum en in het gemeentehuis in Zulte.