Grafsteen van Marie Michaela de Jauche

N.a.v. een artikel in het laatste jaarboek (Georgius Basta, heer van Zulte en veldoverste tegen de Turken p.248-264) en op vraag van Marcel Van Oost heeft André Goeminne voor de kerk van Zulte een tekst en ontwerp met wapenschilden klaargemaakt over een ingemetselde grafsteen in een pilaar van de kerk van Zulte.
Het betreft de grafsteen van Marie Michaela “de Jauche” (soms geschreven als “de Jausse”). Deze grafsteen bevond zich in de vloer van de kerk, maar was ten gevolge van obus-inslagen in oktober 1918 deels vernietigd (met name de acht wapenschilden van de voorouders), en wat overbleef werd ingemetseld in een steunpilaar van de kerktoren, rechts vooraan.

Wie was Marie Michaela De Jauche?

Zij was de dochter van Karel De Jauche, de heer van Kruisthoutem en is geboren in 1638. Zij was gehuwd met Nicolas Ferdinand Basta, zoon van Ferdinand Basta en kleinzoon van Georgius Basta. Zij overleed in 1667.
Zij werd vooraan in de kerk van Zulte begraven. Haar grafsteen werd tijdens de gevechten aan de Leie in oktober 1918 beschadigd en na de oorlog gedeeltelijk herplaatst in deze pilaar.  Het wapen links op de grafsteen is van de familie Basta, het wapen rechts is van de familie De Jauche.  Oorspronkelijk was de grafsteen omgeven door de blazoenen van de acht overgrootouders van haar vader: Jauche, Flandres, Montmorency, Stavele, Sint Aldegonde, Rubempré, Lannoy en Lalaing.

Wie was Georgius Basta?

Hij was een Albanees, geboren in Italië en hij was commissaris-generaal van de cavalerie onder Alexander Farnese.  Daarna was hij opperbevelhebber van de Oostenrijkse troepen in Zevenburgen en werd omwille van zijn verdiensten graaf van Huszt (heden een stad in Zuid-Oekraïne).
De zoon van Georgius Basta, Ferdinand bouwde halfweg de 17de eeuw het eerste kasteel van Zulte. Dat kasteel werd door Jeroom Sebastiaan Limnander in 1748 herbouwd.